Termékeink, szolgáltatások

Cégünk kiemelt terméke a saját fejlesztésű és gyártású EuroDome 3,4 professzionális csillagászati kupola, távirányítható, full-automata elektromos mozgatással, vezérléssel és a hozzá tartozó vezérlő szoftverrel.

A sorozatgyártott EuroDome3,4 professzionális csillagászati kupoláink 3,4 m átmérőjű félgömb alakú üvegszál-erősítéses, poliészter műgyanta szerkezetből 1 m-es kupolaréssel készülnek.

EuroDome3,4

Az EuroDome 3,4 csillagászati kupola műszaki leírása:

A kupola áll 4 db talpelemből (base part), 2 db félgömrészből (left, right dome main part), 1 db hátsó záróidomból (backside part), 1 db első záróidomból (frontside part), 1 db előre kinyiló ajtó részből (opener shutter panel), 1 db előre és hátrasikló ajtórészből (sliding shutter panel). A kupola elemeket a használati útmutatóban leírtak szerinti előrecsomagolt, rozsdamentes csavarkötések, zsanérok, biztosítózárak rögzítik egymáshoz.
A csillagászati kupola belső színe matt fekete, kívül pedig rendkívül esztétikus csillogó fehér, UV és időjárás álló felületvédelemmel rendelkezik. A kupolaajtón dombornyomott fehér, EURODOME márkajelzés található.

A kupola függőleges tengely körüli (Azimut) forgását 8 db állítható, szabályozható görgőpár biztosítja a 4 db talpelemre előre szerelten. A talpelemek matt fekete színűek és előre szerelten tartalmazzák az összecsavarozáshoz szükséges furatokat és a motorfelfogató konzol csavarjait illetve az erős szél elleni lefogató elemek csavarjait. A beszabályozás után a kupola kézzel is könnyen körbeforgatható és végtelenített mozgású. Az Azimut forgatás, szabályozhatóan elhelyezett fogaslécekkel és motoros-fogaskerekes kialakítással készül. Itt kapott helyet az enkóderes érzékelő is ami lépésenként számolja a kupola éppen aktuális helyzetét. A Home pozícióra állást végálláskapcsoló biztosítja.

A kupolarés két mozgatható elemből áll. A felső sikló ajtópanel (sliding shutter panel) 4 db görgőpár segítségével -kiugrás ellen biztosítva – fogaslécen mozog felső és alsó irányokba, az alsó és felső poizíciókban végálláskapcsolóval ellátva. Az alsó ajtó rész (opener shutter panel) manuális mozgatású. A két elem zárt állapotában önzáródóan oldja meg a viharos szélben történő kinyílás elleni védelmet, további riglizáras védelemmel. A kupola szerkezete úgy van kialakítva, hogy a belső tér automatikusan átszellőzik, így a kupolatér belseje a nyári melegben sem melegszik fel túlzott mértékben. Az elemek összeszerelését 2-3 személy a letölthető EuroDome 3,4 – Támogatás – Letöltések menüpont – összeszerelési útmutató (angol, magyar) alapján könnyen elvégezheti. Garancia 1 év.

A csillagászati kupola a DAS vezérlő elektronika, motorok, hajtóművek és a Client Application szoftver nélkül külön is megvásárolható lásd Áraink.

Az alábbi nagyítható képeken az EuroDome3,4 csillagászati kupolák és a szerelési fázisok láthatók.

EuroDome 3,4 kupola EuroDome 3,4 kupola EuroDome 3,4 kupola EuroDome 3,4 kupola Azimut görgők és pálya EuroDome3,4 metszeti rajz EuroDome3,4 metszeti rajz Félgömb részek rögzítése Kupola felsőajtó szerelés Kupola alsó ajtó szerelés Kupola fogasléc szerelés Kupola fogasléc szerelés

Az EuroDome3,4 professzionális csillagvizsgáló kupolák főbb jellemzői:

 • 3,4 m külső kupola átmérő, 1 m széles kupolarés,
 • kiforrott, üzembiztos, csapadék álló, különösen esztétikus kivitel, csendes járás,
 • motorizált és végtelenített kupola körbeforgatás, ennek vezérlése biztosított a fali kézi vezérlőről, távirányítóról és az egyedi fejlesztésű számítógépes szoftverről,
 • a csillagászati kupola együtt fordul a távcsővel és követi az égbolt mozgását,
 • kommunikáció a távcső és a kupola között,
 • ASCOM PLATFORM kompatibilitás, későbbi szoftveres upgrade lehetőség,
 • hőmérséklet mérés, Home-pozícióra állás, vész-stop lehetőség,
 • WEB kamerás belső térfigyelés és a képek lementése,
 • könnyű összeszerelhetőség a mellékelt összeszerelési útmutatók és felhasználó kézikönyvek alapján (a dome-ot magát 2-3 személy könnyen összeszerelheti),
 • Plug&Play kivitel, GPS vevő,
 • 1 év teljes körű garancia.

A következő termékcsoportokról lenyíló menüben olvashat:

A DAS (Dome Automation System) full-automata, vezérlő és mozgató elektronika az EuroDome3,4 csillagászati kupolákhoz készült, de alkalmas más gyártmányú csillagászati kupolák önálló vezérlésére mozgatására is.

A DAS vezérlő elektronika a következő elemekből áll:
 • nagyteljesítményű Azimut motor és hajtómű, kupolarés meghajtó motor és hajtómű,
 • enkóderes számláló Azimut tengelyhez, 3 db végálláskapcsoló, fogaslécek,
 • központi vezérlő doboz, Plug&Play csatlakozókkal,
 • falra szerelhető LED display-es, fóliatasztatúrás kézi vezérlő,
 • rádiófrekvenciás kézi vezérlő (Azimut, kupolarés mozgatásához),
 • kültéri csapadék érzékelő, és fényszenzor
 • beltéri kupolatérfigyelő WEBkamera,
 • kupolatér megvilágító reflektor,
 • speciális csatlakozók: távcső, CCD, ventilátor vagy fűtés, fókuszmotor betápokhoz, melyek relés megoldással többféleképpen távkapcsolhatók,
 • csúszó érintkezők,
 • Plug&Play kábelek, vezetékek csatlakozókkal,
 • USB csatlakozó számítógéppel történő vezérléshez,
 • összeszerelési útmutató (angol és magyar nyelven).
A DAS rendszer funkció ábrája:
EuroDome3,4 A DAS rendszer részei és működése:
EuroDome3,4

DAS központi vezérlő (DAS Control Box) falra szerelhető doboz:

Az EuroDome terméklogóval ellátott doboz tartalmazza a rendszer működéséhez szükséges vezérlő eletronikát, lassuló indításhoz és leálláshoz szükséges motor invertert, stabil feszültségű transzfotmátort, CCD, Távcső, Fókuszmotor, Hűtő ventilátor kapcsolható relés kimeneteit, vészkapcsolót, ON/OFF kapcsolót, antenna csatlakozást, számítógépes kapcsolathoz USB 2.0 kimenetet, Fali vezérlő csatlakozót, beltéri WEB kamera (Inside WEB camera), csapadék érzékelő (Rain sensor), beltéri relektor (Inside reflector lamp), felső kupolarés (Sliding shutter motor system) motor és az Azimut motor (Azimuth motor system) csatlakozóit. Betáp igény 230 V AC (20A), védettség IP 55.
EuroDome3,4

DAS Fali kézi vezérlő doboz (Wall Control Unit):

A fóliatasztatúrás, időjárásálló, nyomógombokkal ellátott eszköz két részből áll. Az alsó rész lepattintható kivitelű, ezt rögzítjük a falra, erre kerül maga a kézi vezérlő egység esztétikus, terméklogós, vörös fényű display képernyős kivitelben. Innen vezérelhetjük a CCD, Távcső, Fókuszmotor, Hűtő ventilátor, Reflektor lámpa eszközöket. Helyet kapott a kijelzőn a kézi körbeforgatás Azimut motorjának kétirányú kapcsolója, a felső kupolarés le és fel mozgatásának nyomógombjai, a Home pozíció nyomógombja, ez utóbbi megnyomásakor a kupola automatikusan a Home pozícióba áll. A kupola képes a beállított (+/- nyomógombok) deklináció szerint követni a Sky feliratú gomb megnyomására az égbolt forgását. Tehát ilyenkor a távcsővel együtt mozog a kupola. A Display feliratú gombbal ki és be kapcsolhatjuk a kijelzőt. A csatlakozók a központi vezérlő dobozhoz Plug&Play kialakításúak. Védettség IP45.
EuroDome3,4

Felső kupola rés (Sliding Shutter Panel) mozgató mechanika, motor és vezérlés(Shutter Motor System):

A rendszer tartalmazza a vezérlő elektronikával, ellátott rádiófrekvenciás vevőt, mely a nyomógombos kézi vezérlő (Remote controller) nyomógombjaival kényelmesen mozgatja a kupolát körben és nyitja-zárja a kupolarést. További tartozék a két alsó és felső végálláskapcsoló, a kupolarés mozgató hajtómű és motor. Itt kapott helyet a GPS vevő is, melynek a fix felállítású kupoláknál inkább az időszinkronizálásban van kulcsszerepe. A csatlakozók a központi vezérlő dobozhoz Plug&Play kialakításúak.
EuroDome3,4

Azimut irányú (körbeforgás) mozgató mechanika, motor és Home pozicionáló végálláskapcsoló (Azimuth Motor System):

A nagyteljesítményű háromfázisú motor végtlenítetten mozgatja a kupolát a függőleges tengely körül, fogaskerekes, fogasléces hajtóművel. Itt kapott helyet az indukciós lépésszámláló elektronikája és mechanikája továbbá a Home pozíció végálláskapcsolója. A csatlakozók a központi vezérlő dobozhoz Plug&Play kialakításúak. Védettség IP55.
EuroDome3,4

Kültéri csapadék és erősfényékérzékelő (Rain and overlight sensor):

A kültéri csapadékérzékelőt a kupolám kívül kell elhelyezni, feladata, hogy csapék esetén automatikusan bezárja a kupolarést, hogy ne károsodjon a kupolában elhelyezett csillagászati műszer vagy a kupola belső tere. A rendszer érzékeli a kültéri túlzott fénymennyiséget, ami károsíthatja a bekapcsolt CCD kamerát, ezek a funkciók a fali konzolról és szoftveresen ki/be kapcsolhatók, letilthatók. A csatlakozók a központi vezérlő dobozhoz Plug&Play kialakításúak. Védettség IP55.
EuroDome3,4

Beltéri WEB kamera (Inside WEB camera):

Az infra fényvetővel ellátott állítható pozíciószögű kamera alkalmas a kupolatér belső megfigyelésére, ellenőrzésére. Közvetlenül a számítógéphez csatlakozik USB 2.0 kábel segítségével. A Clien App. szoftverrel a képek lementhetők. Sötétben az infra fényvető automatikusan bekapcsol. Védettség IP55.
EuroDome3,4

Beltéri reflektor lámpa (Inside Reflector Lamp):

A falra szerelhető állítható lámpatest a fali kézi vezérlőről és szoftveresen ki/be kapcsolható. Ez biztosítja a megfelelő fénymennyiséget a kupolatérben. Védettség IP55.
EuroDome3,4

Antenna (Aerial) és kézi távkapcsoló (Remote Controller):

A DAs szetthez adott antennát a központi vezérlő doboz előre kialakított csatlakozóhelyére kell becsavarni. Ez biztosítja a rádiófrekvenciás jelet a felső kupolaajtó mozgatásához, a kézi vezérlőhöz, amivel jobbra-balra illetve fel le irányú mozgatásokat tudunk végrehajtani. A kézi vezérlőhöz elemet biztosítunk.
EuroDome3,4

4 db csatlakozó a CCD, Távcső, Fókuszmotor, Hűtőventillátorhoz. 230 V AC Euro csatlakozó betápkábel:

A központi vezérlő doboz aljára lehet az említett csatlakozókat bekötni, amikkel a fali konzol illetve szoftveres táp ki/be kapcsolásokat tudunk végrehajtani a 4 db eszközre. Különösen alkalmas ez távvezérelt üzemmódnál. A 230 V-os AC Euro betápkábel biztosítja a DAS rendszer üzemi elektromos betáplálását, normál dugóvéggel.

Csúszóérintkezők a kupolarés nyitás/záráshoz:

Az előszerelt csúszóérintkezőket a kupola belső falára kell szerelni az összeszerelési útmutató alapján. Ez biztosítja Home pozícióban a kupola ajtó motor elektromos betápját.

Összeszerelési útmutató (angol és magyar nyelven):

Lépésről lépésre követheti a DAS rendszer összeszerelési lépéseit.
A DAS vezérlő elektronika, motorok és hajtóművek elsősorban az EuroDome csillagászati kupolákhoz lett kifejlesztve, de alkalmas más csillagászati kupolákhoz is, erről érdeklődjön cégünknél, lásd Kapcsolat menüpont. A DAS vezérlő elektronika, motorok és hajtóművek és a Client Application szoftver külön is megvásárolható lásd Áraink.
A Client Application kliens software a DAS vezérlő elektronikához készült, ASCOM PLATFORM kompatibilis eszköz, amely a csillagászati kupola és az egyéb műszerek vezérlését, felhasználó barát módon támogatja. A program angol és magyar nyelven érhető el PC-re, Windows operációs rendszerekre. Kérjük az Újdonságok menüponton keresztül ellenőrizze a letölthető legújabb szoftverváltozatot.

A Client Application kliens software működése:

A software-hez először telepíteni kell az ASCOM PLATFORM-ot (lásd Támogatás - letöltések menüpont), majd ezt követően a kliens software-t, ami automatikusan felismeri, hogy angol, vagy magyar nyelvű operációs rendszeren fog futni és az annak megfelelő nyelvű változatot telepíti, ettől eltérő nyelvi környezet esetén az angol verzió települ.

Elérhető funkciók:

 • 3,4 m külső kupola átmérő, 1 m széles kupolarés,
 • kiforrott, üzembiztos, csapadék álló, különösen esztétikus kivitel, csendes járás,
 • motorizált és végtelenített kupola körbeforgatás, ennek vezérlése biztosított a fali kézi vezérlőről, távirányítóról és az egyedi fejlesztésű számítógépes szoftverről,
 • a csillagászati kupola együtt fordul a távcsővel és követi az égbolt mozgását,
 • kommunikáció a távcső és a kupola között,
 • ASCOM PLATFORM kompatibilitás, későbbi szoftveres upgrade lehetőség,
 • hőmérséklet mérés, Home-pozícióra állás, vész-stop lehetőség,
 • WEB kamerás belső térfigyelés és a képek lementése,
 • könnyű összeszerelhetőség a mellékelt összeszerelési útmutatók és felhasználó kézikönyvek alapján (a dome-ot magát 2-3 személy könnyen összeszerelheti),
 • Plug&Play kivitel, GPS vevő,
 • 1 év teljes körű garancia,
 • nagyteljesítményű Azimut motor és hajtómű, kupolarés meghajtó motor és hajtómű,
 • enkóderes számláló Azimut tengelyhez, 3 db végálláskapcsoló, fogaslécek,
 • központi vezérlő doboz, Plug&Play csatlakozókkal,
 • falra szerelhető LED display-es, fóliatasztatúrás kézi vezérlő,
 • rádiófrekvenciás kézi vezérlő (Azimut, kupolarés mozgatásához),
 • kültéri csapadék érzékelő, és fényszenzor
 • beltéri kupolatérfigyelő WEBkamera,
 • kupolatér megvilágító reflektor,
 • speciális csatlakozók: távcső, CCD, ventilátor vagy fűtés, fókuszmotor betápokhoz, melyek relés megoldással többféleképpen távkapcsolhatók,
 • csúszó érintkezők,
 • Plug&Play kábelek, vezetékek csatlakozókkal,
 • USB csatlakozó számítógéppel történő vezérléshez,
 • összeszerelési útmutató (angol és magyar nyelven).
 • kupola ajtó mozgatás (upper shutter panel) le/fel
 • kupola mozgatás jobbra/balra
 • kupola GOTO Home pozícióba, GOTO beállított Azimuth pozícióba, GOTO Scope (rés a távcsővel azonos irányban),
 • kupola Set Park, Park - kupola Park pozícióba mozog,
 • kupola STOP - kupola mozgatás megáll,
 • kupola automatikus követés - égboltot (SKY), távcsövet (Scope), OFF - ezen funkció kikapcsolása,
 • kupola: Deklináció megadása, Deklinációs hibatűrés megadása,
 • távcső mozgatás: GOTO Telescope - előre beállított Azimuth(Azi) és Magasság (Alt) értékekhez, STOP, HOME, PARK funkciók, Driver betöltés különböző távcsövekhez,
 • DAS relés betápok (Light, CCD, Focus, Scope, Vent) be/ki (On/Off) kapcsolása,
 • Vészjelzések (Emergency) - USB, Light, Rain - csapadék,
 • kupola térbeli helyzet (Dome Status) megjelenítés,
 • kupola állapotjelzők megjelenítése - Command, Action,
 • Szenzorok (Rain and llight sensors) - beállítása,
 • beltéri WEB kamera (inside WEB camera) képnek megjelenítése (be/ki - On/Off), mentése, infravörös lámpa (be/ki - On/Off) kapcsolása,
 • kupola térbeli helyzetének megjelenítése 3D-ben
 • felhasználóbarát software leírás (angol/magyar) nyelven.
 • A Client Application ver2.1 kliensvezérlő szoftver

  A kliens szoftver kezdő képernyője

  Szenzorok (hőmérséklet, GPS)

  Éjszakai üzemmód

  A Client Application kliens software aktuális verzióját, cégünk által biztosított egyedi kód alapján, tölthetik le ügyfeleink a Támogatás - letöltések menüpontban.

Szakembereink 15 éves csillagászati, műszaki, mérnöki (gépészmérnök, építészmérnök, villamosmérnök) tapasztalattal rendelkeznek csillagászati kupolák, távcsőrendszerek, planetáriumok, komplett csillagászati beruházások, pályázatok előkészítésében, fejlesztésében, tervezésében és kivitelezésében.

Az EuroDome termékek forgalmazása mellett széleskörű szolgáltatásainkat ajánljuk ügyfeleinknek az alábbi szakterületeken:

EuroDome3,4 EuroDome3,4
 • EuroDome termékek, helyszíni szerelése, általánydíjas karbantartása – helyszínfűggő!,
 • egyedi méretű csillagászati kupolák tervezése, kivitelezése, üzembehelyezése, karbantartása,
 • DAS vezérlő elektronika és software integrálása egyedi kupolákhoz,
 • csillagászati épületek számítógépes (ArchiCad) tervezése, az épület kivitelezése,
 • helyszíni mérnöki szaktanácsadás, tervezői művezetés, szakértés, felelős műszaki vezetés,
 • csillagászati műszerek (távcsövek, CCD kamerák, kiegészítők, stb) beszerzése, a műszerek egységes működő rendszerbe integrálása (szaktanácsadás, tervezés, beszerzés, kivitelezés), helyszíni karbantartás, szerelés, javítás -„Mindent egy kézben!"
 • planetáriumok komplett tervezése, kivitelezése (vetítő műszer, vetítő kupola, székek, filmek, hangosítás, stb)
 • csillagászati rendszerek komplett rendszerbe integrálása,
 • csillagászati projekt beruházások előkészítése, pályázatok előkészítése, lebonyolítása, a projekt komplett levezénylése.
Kérdéseik, igényeik esetén kérjük forduljon cégünkhöz, lásd Kapcsolat menüpont, illetve a már megvalósult projektjeinket megtekintheti a Referenciák menüpontban.
Csillagászati eszközök, planetáriumok, műszerek, mérőberendezések, kiegészítők, egyedi termékek, reklámtárgyak, software-k, meteoritok, antik távcsövek széles választékát ajánljuk ügyfeleinknek, vásárlóinknak. Részletesebben tekintse át az Áraink menüpontot. Műszerbeszerzéssel kapcsolatban az egyedi igényekre szabott ingyenes szaktanácsadást adunk. Célunk, hogy ügyfeleink, vásárlóink az Univerzum felfedezésében a lehető legnagyobb örömét lelje a minőségi, üzembiztosan működő és megfizethető áru termékeinkkel.

Cégünk által forgalmazott csillagászati termékek:

Távcsőrendszerek – optikai tubusok, naptávcsövek, különböző gyártóktól

Meade 16”OTA, Lunt 10

Meade 16”(40cm) OTA

14”(36cm) ACF OTA

8” (20cm) ACF OTA

GoTo mechanikák, mechanika vezérlések, oszlopok, tubusgyűrűk

GoTo mechanika, vezérlés

Távcsőszlop, tubusgyűrűk

GoTo nagy/kis mechanika

Fornax mechnika, FS2

CCD kamerák, fókuszmotorok, szűrők, spektroszkópok, okulárok, kiegészítő eszközök

SBIG CCD kamera, szűrők

SBIG CCD, AO8-al

Spektrográf

Optikai kiegészítők

Digitális planetáriumok, vetítők, kupolák, székek, hangosító rendszerek, professzionális filmek

Planetárium kupola, vetítő

Mobil kupola, vetítő

Planetáriumi székek

Hangrendszerek

Egyéb csillagászati termékek: meteoritok, antik távcsövek, könyvek, software-k, térképek

Meteoritok

Antik távcsövek

Csillagászati könyvek

Csillagászati software-k

Múzeumi minőségű űreszköz replikák, pl. NASA Mars Rover, reklámtárgyak

NASA Mars Rover replika

Reklám pólók

Reklám bögrék

Reklám baseball sapkák

FEL